Warmtepomp

VERWARMEN EN KOELEN

WARMTEPOMP

Je hebt ongetwijfeld al veel gehoord over de warmtepomp. Maar wat is nu juist een warmtepomp?

Een warmtepomp is letterlijk een pomp die warmte oppompt en door het pompen de warmte verplaatst. Een warmtepomp zorgt ervoor dat ruimtes en/of gebouwen op een energievriendelijke én efficiënte manier kunnen worden verwarmd of gekoeld.

De werking van een warmtepomp is simpel. Deze neemt bij lage temperaturen warmte op om deze bij hoge temperaturen weer af te geven. Bij warmtepompen zijn er ook verschillende systemen mogelijk om de woning van verwarming of  koeling te voorzien én deze hangt af van de situatie waarin jij en de ruimtes zich bevinden.

Een warmtepomp heeft 3 essentiële onderdelen:
– een verdamper (als buiteneenheid)
– een condensor (als binneneenheid)
– het koelmiddel (draagt de warmte over tussen de verdamper en de condensor)

Een warmtepomp regelt de temperatuur door warmte over te dragen. Een warmtepomp heeft drie essentiële onderdelen: de buitenunit (verdamper), de binnenunit(s) (condensor) en het koelmiddel. Het koelmiddel draagt de warmte over wanneer het tussen de buiten- en de binnenunit(s) circuleert.


De verdamper haalt energie uit de hernieuwbare bron (lucht, water, geothermische warmte of zonne-energie) door de vloeistof in een gas om te zetten.

De compressor comprimeert het gas, waardoor de temperatuur stijgt.

De condensor geeft de warmte van het gas door aan het verwarmingssysteem en het gas wordt weer een vloeistof.

Het expansieventiel verlaagt de druk van het koelmiddel, waardoor het gaat verdampen en de cyclus opnieuw begint.

Om uw woning af te koelen, keren we deze cyclus gewoon om.

Icoon website Alektro and C° - Grimbergen - zonnepanelen - ventilatie - warmtepomp - airconditioning

Warmtepompsystemen

 

Om jouw ruimtes van een aangename temperatuur te voorzien plaatst Alektro & Co één van deze 4 systemen:

Deze haalt de warmte op uit de buitenlucht. Hierdoor is jouw rendement wel afhankelijk van de buitentemperatuur.  Bij hogere temperaturen (zomer) wordt het proces van de lucht/lucht-warmtepomp omgedraaid en functioneert deze dan als airconditioning.

Je hebt de keuze uit  verschillende modellen:

Een wandmodel kan bijvoorbeeld in elk interieur geïntegreerd worden en is fluisterstil.

Een  vloermodel wordt dan op de vloer geplaatst of vlak erboven tegen de muur.

Ten slotte kan je kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp in de vorm van een plafondmodel.

Dit is de ideale oplossing voor wie houdt van een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen of als je weinig plaats hebt op de vloer.

Verder is er nog een ingebouwd model dat helemaal is inbebouw in een technische ruimte en dat je helemaal niet zit zitten in de ruimte. Je ziet enkel een rooster voor de inblaas en de aanzuig in de ruimte.

Hierbij wordt de energie uit de lucht gehaald en door middel van oppompen tot een hogere temperatuur gebracht. Deze warmte wordt nadien overgezet op water. Deze installatie is ideaal voor het verwarmen van een woning of zwembad.

Deze warmte kan je gebruiken voor sanitair warm water of voor de centrale verwarming en kan je bovendien combineren met vloerverwarming.

Dit systeem wordt vooral gekozen om een milieuvriendelijk energiesysteem te voorzien in bestaande huizen.  Bij renoveringen is het vaak onmogelijk om een geothermische warmtepomp te installeren.

Een warmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht is dan een goede oplossing. Voor dit systeem hoef je geen ingrijpende aanpassingen zoals een bronboring te doen.

Dit type warmtepomp wordt eveneens gebruikt voor zwembad warmtepompen waar je ook bij Alektro & co voor terecht kan.

Deze maakt gebruik van de warmte die in de ondergrond aanwezig is. Bij de installatie van warmtepomp grond-water heb je de keuze uit twee systemen: een horizontaal of een verticaal buizenwerk.

Als er weinig ruimte beschikbaar is, kan je het beste gebruikmaken van een verticaal systeem. Je moet wel rekening houden met een vrij hoge investeringskost (door de diepteboringen).

Een horizontaal buizennetwerk wordt op een diepte van ongeveer anderhalve meter geïnstalleerd. De boringen zijn minder duur dan bij een verticaal netwerk. Je moet wel over voldoende grondoppervlakte beschikken.

Dit type warmtepomp haalt de warmte, die in het grondwater aanwezig is, uit het water. Het water haalt zelfs in de winter nog een constante temperatuur van 7° tot 12°.

Je hebt hiervoor een dieptepomp nodig die het water uit de grond pompt en een lozingsput waarin het gebruikte grondwater terechtkomt.

Een grondboring is natuurlijk een behoorlijke kost maar deze verdient zich terug na verloop van tijd.

Een water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle warmtepomp systemen. Bovendien is water een medium met een zeer hoge opslagcapaciteit en een goede regeneratie.

Bij een water-water warmtepompsysteem moeten er wel twee diepe putten geboord worden wat uiteraard een extra investeringskost vergt.

Van alle types warmtepompen biedt de water-water warmtepomp het beste rendement en kan best gebruikt worden voor de verwarming van de ruimtes. 

alektroandco.be - airconditioning - icoon website

AIRCONDITIONING

Verhoog je comfort door te investeren in een airco waar je lange tijd van kan genieten. Verwarm/koel comfortabel en bovendien energiezuinig.

alektroandco.be - ventilatie - icoon website

VENTILATIE

Om kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren, is een goede ventilatie nodig. De ventilatie omvat het vervangen van de lucht in een ruimte door zuivere en verse lucht. 

alektroandco.be - zonnepanelen - icoon website

ZONNEPANELEN

Zonnepanelen zetten letterlijk zonlicht om in elektriciteit. De energie die hiermee gebruikt wordt is een van de puurste vorm van duurzame energie. 

alektroandco.be - icoon website

CONTACT

Alectro & co beschikt over een uitgebreid assortiment aan warmtepompen, airconditioning, ventilatie en koelingsystemen voor thuis of bedrijf.

Contacteer ons voor een warmtepomp